logo

Longen

longenDe ingeademde (buiten)lucht bestaat voor ongeveer 21% uit zuurstof.

De cellen in ons lichaam hebben zuurstof nodig om energie uit het voedsel te halen ('chemische verbranding'). De zuurstof komt via de longblaasjes in de bloedbaan terecht en het hart zorgt ervoor dat de zuurstof door het hele lichaam wordt gepompt.

Het hemoglobine, de bloedkleurstof in de rode bloedlichaampjes, bindt de zuurstof en staat het af aan de vloeistof die de cellen omgeeft. Daarbij worden kooldioxide en andere afvalstoffen van de cellen in het bloed opgenomen. Het kooldioxide wordt in de longen uit het bloed verwijderd en vervolgens uitgeademd. De andere afvalstoffen worden door andere organen uit het bloed verwijderd, onder meer via de nieren.

Lucht bevat 21% zuurstof. Tijdens het ademhalings- en verbrandingsproces wordt zuurstof omgezet naar koolzuurgas. Toch wordt bij een normale ademhaling niet alle zuurstof verbruikt. In de uitgeademde lucht zit dus minder zuurstof (17%) en meer koolzuurgas. In totaal verbruiken we per ademteug dus slechts 4% zuurstof!

Samen met de mond, de neus, de keel, het strottenhoofd en de luchtpijp vormen de longen het ademhalingsstelsel. Ze zijn verantwoordelijk voor het proces dat ademhaling wordt genoemd, waarbij lucht wordt ingeademd, wordt gebruikt en vervolgens weer wordt uitgeademd. Als wij inademen komt er lucht via de mond en/of de neus naar binnen en zetten de longen uit. De lucht gaat via de keel en de luchtpijp naar de bronchiën en komt uiteindelijk in de longblaasjes terecht.

corner left-topcorner right-top
Kiezen voor Scholing

is kiezen voor Kwaliteit
corner left-bottomcorner right-bottom

Neem contact met ons op

 
Reanimatie Trainingsbureau Asystolie
2e Weteringsewal 9
6661 NC ELST

Tel: 06-53766836
E-mail: info@reanimeren.com

Rabobank Oost Betuwe
Rekening nummer: NL64RABO0157747093

BTW
BTW nummer: NL164883666.B01

Handelsregister Centraal Gelderland
Registratie nummer: 51008912

Isolde Voorthuijsen
CCU/EHH verpleegkundige Rijnstate
Instructeur: BLS/AED, PBLS, ILS, ALS (provider)
 
Jolanda Britstra
IC/CCU/ verkoeververpleegkundige Alysis
Instructeur: BLS/AED, PBLS, ALS
 
Erik Goorman
CCU/SEH verpleegkundige Radboud UMCN
Instructeur: BLS/AED, ILS