logo

Hartinfarct

infarctEen hartinfarct is bijna altijd het gevolg van het plotseling verstopt raken van één van de kransslagaders (coronairen). Het begint meestal als een kleine beschadiging van de gladde binnenwand van een coronair, deze kan door verschillende oorzaken ontstaan. 

Het lichaam probeert die beschadiging te herstellen. Tijdens dit proces klonteren bloedplaatjes samen op de beschadigde plaats. Andere stoffen uit het bloed blijven hieraan weer kleven, bijvoorbeeld cholesterol. Er ontstaat een brijachtige massa, waarop zich later onder andere ook kalk kan afzetten. Hierdoor worden de kransslagaders steeds nauwer en kan het zuurstofrijke bloed de hartspier moeilijker bereiken. Dit heet aderverkalking of atherosclerose.

Het gedeelte van het hart dat nu geen zuurstof krijgt, sterft af. Op deze plaats ontstaat een litteken en dit deel kan niet meer meedoen met het rondpompen van het bloed. De andere delen van de hartspier gaan gewoon door. De ernst van een hartinfarct is afhankelijk van de grootte van het aangetaste stuk hartweefsel, maar ook van de plaats ervan. Ieder hartinfarct is daarom anders en ook de gevolgen kunnen dus behoorlijk verschillen.

corner left-topcorner right-top
Kiezen voor Scholing

is kiezen voor Kwaliteit
corner left-bottomcorner right-bottom

Neem contact met ons op

 
Reanimatie Trainingsbureau Asystolie
2e Weteringsewal 9
6661 NC ELST

Tel: 06-53766836
E-mail: info@reanimeren.com

Rabobank Oost Betuwe
Rekening nummer: NL64RABO0157747093

BTW
BTW nummer: NL164883666.B01

Handelsregister Centraal Gelderland
Registratie nummer: 51008912

Isolde Voorthuijsen
CCU/EHH verpleegkundige Rijnstate
Instructeur: BLS/AED, PBLS, ILS, ALS (provider)
 
Jolanda Britstra
IC/CCU/ verkoeververpleegkundige Alysis
Instructeur: BLS/AED, PBLS, ALS
 
Erik Goorman
CCU/SEH verpleegkundige Radboud UMCN
Instructeur: BLS/AED, ILS